Oprichten van een Maatschap: Een Stappenplan

Oprichten van een Maatschap: Een Stappenplan

Overweeg je een maatschap op te richten? Dan is het belangrijk om goed voorbereid te zijn en te weten welke stappen je moet nemen. In deze sectie leer je hoe je eenvoudig een maatschap kunt oprichten met behulp van ons heldere stappenplan. Volg onze gids om een vlotte oprichting van jouw samenwerking te realiseren.

Als je een maatschap wilt oprichten, dien je onder andere geschikte partners te vinden, financiële afspraken te maken, het maatschapscontract op te stellen en je in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Bij het opzetten van een maatschap komt veel kijken, maar met ons stap-voor-stap stappenplan kom je daar zeker doorheen.

Lees verder om te ontdekken hoe je een maatschap kunt oprichten en wat er allemaal bij komt kijken.

De eerste stap: Samenwerkingspartners vinden

De eerste en misschien wel de belangrijkste stap bij het oprichten van een maatschap is het vinden van geschikte samenwerkingspartners. Dit zijn de mensen met wie je een langdurige samenwerking aangaat en waarmee je de verantwoordelijkheid draagt voor het succes van de maatschap.

Er zijn verschillende manieren om de juiste partners voor jouw maatschap te vinden. Start bijvoorbeeld met je eigen netwerk van zakelijke contacten, zoek online naar gelijkgestemde ondernemers of plaats een oproep op een platform voor samenwerking.

Belangrijk bij het vinden van de juiste partners is het stellen van heldere eisen en verwachtingen. Denk bijvoorbeeld aan ieders inbreng in tijd, geld en expertise. Selecteer enkele geschikte kandidaten en ga het gesprek met hen aan. Tijdens het kennismakingsgesprek kun je ontdekken of er een klik is en of jullie verwachtingen op één lijn zitten.

Als je geschikte partners hebt gevonden is het tijd om de maatschap officieel op te richten. Meer hierover in de volgende sectie.

Criteria voor samenwerkingspartners

Naast het hebben van een klik is het belangrijk dat de samenwerkingspartners voldoen aan bepaalde criteria. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Ervaring binnen de branche
 • Aanvullende vaardigheden en expertise
 • Financiële stabiliteit en betrouwbaarheid
 • Verantwoordelijkheidsgevoel en professionaliteit

Door deze criteria te hanteren vergroot je de kans op een succesvolle en langdurige samenwerking.

Juridische aspecten en aansprakelijkheid

Het oprichten van een maatschap heeft ook verschillende juridische aspecten die van belang zijn om in overweging te nemen. Bij een maatschap zijn alle deelnemende vennoten hoofdelijk aansprakelijk voor eventuele schulden en verplichtingen. Het is daarom belangrijk om de aansprakelijkheid goed te regelen bij de start van de maatschap.

Om aansprakelijkheidsrisico’s te verminderen, is het verstandig om een maatschapscontract op te stellen waarin de verdeling van winsten en verliezen, de verdeling van verantwoordelijkheden, en de aansprakelijkheid van de vennoten duidelijk wordt vastgelegd. Het is aanbevolen om een juridisch adviseur te raadplegen om het maatschapscontract op te stellen.

Een andere kwestie die aandacht verdient, is de verwijdering van een vennoot uit de maatschap. In geval van onenigheid over de toekomst van de maatschap, of bij persoonlijke redenen, kan een vennoot ervoor kiezen zich terug te trekken uit de samenwerking. Het is belangrijk om de regels voor het vertrek van een vennoot duidelijk vast te leggen in het maatschapscontract.

Verder moeten vennoten op de hoogte zijn van eventuele aansprakelijkheidsclaims. Indien er sprake is van aansprakelijkheid, wordt deze gelijkmatig verdeeld over de vennoten. Daarom is het verstandig om te zorgen voor een passende verzekering en om op tijd hulp in te schakelen indien er juridische kwesties spelen.

Het opstellen van een maatschapscontract

Een maatschapscontract is een belangrijk document bij het oprichten van een maatschap. In dit contract worden afspraken tussen de samenwerkingspartners vastgelegd, zoals de verdeling van winst, de inbreng van kapitaal en eventuele opzegtermijnen. Het opstellen van een goed maatschapscontract is daarom cruciaal voor een succesvolle samenwerking.

Om een goed maatschapscontract op te stellen, is het van belang om alle belangrijke zaken en afspraken duidelijk te formuleren. Zo moeten de taken en verantwoordelijkheden van iedere partner worden vastgelegd, evenals de gezamenlijke doelstellingen van de maatschap. Daarnaast is het van belang om risico’s in kaart te brengen en afspraken te maken over aansprakelijkheid en verzekeringen.

Verder moet het maatschapscontract voldoen aan alle wettelijke vereisten en juridisch waterdicht zijn. Het is daarom verstandig om het contract op te stellen in samenspraak met een jurist of notaris.

maatschapscontract

Tot slot is het van belang om het maatschapscontract regelmatig te evalueren en indien nodig bij te stellen. Dit kan bijvoorbeeld jaarlijks gebeuren tijdens een gezamenlijke vergadering. Zo blijft het contract up-to-date en kunnen conflicten worden voorkomen.

Inschrijving bij de Kamer van Koophandel

Om je maatschap officieel te maken moet je je laten inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK). Dit doe je door een afspraak te maken met de KvK en langs te gaan op een van hun kantoren. Tijdens dit gesprek worden je gegevens en die van je maatschap opgenomen in het Handelsregister van de KvK, wat nodig is voor het aanvragen van bijvoorbeeld een zakelijke bankrekening.

Voordat je naar de KvK gaat, moet je er wel voor zorgen dat je alle benodigde documenten bij je hebt. Dit zijn in ieder geval:

 • een geldig legitimatiebewijs van alle maten van de maatschap
 • een recent uittreksel van de Basisregistratie Personen (BRP)
 • een uittreksel van de maatschap uit het Handelsregister van de Kamer van Koophandel of van een vergelijkbaar register in het land waar de maatschap is opgericht
 • eventuele andere documenten die de KvK vraagt

Houd er rekening mee dat de KvK kosten rekent voor de inschrijving van een maatschap. Deze kosten verschillen per situatie, bijvoorbeeld afhankelijk van het aantal maten en de rechtsvorm van de maatschap.

Voordelen van inschrijving bij de KvK

Inschrijving bij de KvK heeft verschillende voordelen voor je maatschap. Zo is het verplicht om je in te schrijven als je bijvoorbeeld een zakelijke bankrekening wilt openen of zaken wilt doen onder de naam van je maatschap. Daarnaast zorgt inschrijving ervoor dat je maatschap officieel wordt erkend en dat je bijvoorbeeld aanspraak kunt maken op bepaalde belastingvoordelen.

Tip: zorg ervoor dat je alle benodigde documenten op orde hebt voordat je naar de KvK gaat. Zo verloopt de inschrijving sneller en voorkom je vertragingen.

Fiscale aspecten van een maatschap

Bij het oprichten van een maatschap is het belangrijk om ook rekening te houden met de fiscale aspecten. Als maatschap ben je namelijk zelf verantwoordelijk voor de belastingaangifte en eventuele belastingafdracht. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste fiscale aspecten waar je als maatschap mee te maken krijgt:

 • Inkomstenbelasting: De winst van de maatschap wordt verdeeld onder de maten en is belastbaar in de inkomstenbelasting.
 • Omzetbelasting (btw): Als je als maatschap btw-plichtig bent, moet je btw over je diensten of producten berekenen en afdragen.
 • Loonheffingen: Als je als maatschap personeel in dienst hebt, moet je loonheffingen afdragen.
 • Zelfstandigenaftrek: Maten die voldoen aan het urencriterium van 1.225 uur per jaar, kunnen als zelfstandige aanspraak maken op de zelfstandigenaftrek.

Verder is het belangrijk om als maatschap een goede administratie bij te houden en op tijd aangifte te doen. Zo voorkom je problemen met de Belastingdienst en kun je je volledig richten op het runnen van je maatschap.

Financiële afspraken en verdeling van winst

Na het oprichten van een maatschap is het van belang om financiële afspraken te maken en de verdeling van winst te bepalen. Duidelijke afspraken voorkomen conflicten en helpen om efficiënt te werken binnen de samenwerking. Er zijn verschillende manieren om de winst te verdelen, bijvoorbeeld op basis van de inzet van de partners of op basis van financiële inleg.

Delen van de winst

Zodra de winst van de maatschap is vastgesteld, moeten de partners beslissen hoe deze verdeeld wordt. Een veelvoorkomende manier is om de winst te verdelen op basis van de financiële inleg van de partners. Een andere optie is om de winst te verdelen op basis van de inzet van de partners, bijvoorbeeld in de vorm van een omzetverdeling.

Het is tevens mogelijk om de winst te verdelen op basis van een combinatie van de financiële inleg en de inzet van de partners. Het is belangrijk om deze afspraken vast te leggen in het maatschapscontract en te bespreken met alle partners.

Verdeling van de winst Voorbeeld
Financiële inleg van partners Partner 1: €10.000, Partner 2: €5.000. Totaal €15.000. Verdeling op basis van 2/3 en 1/3.
Inzet van partners Partner 1 heeft 60% van de omzet gegenereerd, partner 2 heeft 40% van de omzet gegenereerd. Verdeling op basis van 60/40.
Combinatie van financiële inleg en inzet Verdeling op basis van een combinatie van de financiële inleg van de partners en de verdeling van inzet in percentages.

Financiële afspraken vastleggen

Om duidelijke financiële afspraken te maken moeten deze vastgelegd worden in het maatschapscontract. Hierin staat onder andere beschreven hoe de winst verdeeld wordt en welke regelingen er gelden bij eventuele verliezen. Het is aan te raden om een financieel expert te raadplegen bij het opstellen van het maatschapscontract.

Voorkomen en oplossen van conflicten

Het maken van duidelijke financiële afspraken kan helpen om conflicten te voorkomen. Echter, als er toch een geschil ontstaat is het belangrijk om dit op te lossen voordat het escaleert. Het is daarom van belang om een procedure op te stellen voor conflictoplossing en deze op te nemen in het maatschapscontract.

Het inzetten van marketing en promotie

Nu je jouw maatschap hebt opgericht, is het belangrijk om je diensten en producten bekend te maken. Je kunt nog zo’n goede dienstverlening hebben, maar als niemand het weet, zullen er ook geen opdrachten binnenkomen. Marketing en promotie zijn dan ook cruciaal voor het succes van jouw samenwerking.

Het is daarom belangrijk om te bepalen wie je doelgroep is en welke kanalen je kunt inzetten om deze groep te bereiken. Hierbij kun je denken aan social media, emailmarketing, advertenties en evenementen. In deze sectie behandelen we enkele belangrijke marketing en promotie tactieken om je maatschap onder de aandacht te brengen.

Social media

Tegenwoordig speelt social media een cruciale rol bij het bereiken van je doelgroep. Zorg ervoor dat je actief bent op de kanalen waar je doelgroep zich bevindt, zoals LinkedIn, Twitter of Facebook. Deel waardevolle content, bijvoorbeeld artikelen, infographics of video’s die aansluiten bij de behoeften van je doelgroep. Vergeet niet om interactie aan te gaan met je volgers en te reageren op vragen en opmerkingen.

Emailmarketing

Emailmarketing kan ook een effectieve manier zijn om je doelgroep te bereiken. Stuur regelmatig nieuwsbrieven met waardevolle inhoud en aanbiedingen. Maak het voor mensen zo gemakkelijk mogelijk om zich aan te melden voor jouw nieuwsbrief, bijvoorbeeld via een opt-in formulier op je website.

Advertenties

Adverteren kan ook bijdragen aan meer naamsbekendheid voor je maatschap. Je kunt bijvoorbeeld Google Adwords, Facebook of LinkedIn advertenties inzetten om je producten of diensten onder de aandacht te brengen bij een specifieke doelgroep.

Evenementen

Het organiseren of deelnemen aan evenementen kan ook een goede manier zijn om je maatschap te promoten. Denk hierbij aan beurzen of congressen waarbij je een stand kunt bemannen of een presentatie kunt geven. Zo kun je in contact komen met potentiële klanten en jezelf en je maatschap presenteren.

Door het inzetten van deze tactieken kun je jouw maatschap bekendheid geven en nieuwe klanten binnenhalen. Vergeet niet om je marketing en promotie activiteiten meetbaar te maken door het bijhouden van statistieken en conversies. Zo kun je zien wat wel en niet werkt en je marketing en promotie activiteiten blijven optimaliseren.

Samenwerking en communicatie binnen de maatschap

Een succesvolle maatschap vereist niet alleen een goed maatschapscontract en financiële afspraken maar ook een goede samenwerking en communicatie tussen de partners. Het is essentieel om de juiste balans te vinden tussen samenwerken en je eigen professionele doelen nastreven.

Een goede manier om de samenwerking tussen de partners te stimuleren is door regelmatig te overleggen, zowel individueel als in groepsverband. Het is belangrijk om in deze overleggen open en eerlijk te communiceren over zowel zakelijke als persoonlijke zaken.

Een goede communicatie is ook van belang bij het oplossen van eventuele geschillen of conflicten. Het is belangrijk om respectvol met elkaar om te gaan en de tijd te nemen om naar elkaar te luisteren.

Verder is het raadzaam om te investeren in teambuilding en gezamenlijke activiteiten om de samenwerking verder te verbeteren. Een goede sfeer binnen de maatschap draagt immers bij aan een succesvolle samenwerking.

Voorbeelden van gezamenlijke activiteiten:

 • Teambuilding sessies
 • Gezamenlijke lunch of borrel
 • Gezamenlijke deelname aan evenementen, congressen of beurzen
 • Gezamenlijke marketingacties en promoties

Evaluatie en bijsturing van de maatschap

Om de maatschap optimaal te laten functioneren is het belangrijk om regelmatig te evalueren en waar nodig bij te sturen. Zo voorkom je dat kleine problemen uitgroeien tot grote obstakels. Hieronder vind je enkele manieren om de maatschap te evalueren:

 1. Bespreek de samenwerking – Plan minstens één keer per jaar een gesprek in met alle partners om de samenwerking te bespreken. Bespreek wat er goed gaat en wat er beter kan. Zorg dat alle partners de kans krijgen om hun zegje te doen.
 2. Monitor prestaties – Houd bij hoe de maatschap presteert op financieel en zakelijk vlak. Zijn er bepaalde gebieden waar verbetering nodig is? Stel doelen en monitor of deze gehaald worden.
 3. Verzamel feedback van klanten en andere stakeholders – Vraag je klanten en andere stakeholders om feedback over de samenwerking. Wat gaat er goed en wat kan er beter? Gebruik de feedback om de maatschap verder te ontwikkelen.

Als uit de evaluatie blijkt dat er zaken zijn die verbeterd kunnen worden, is het belangrijk om tijdig bij te sturen. Maak hier duidelijke afspraken over en zorg dat alle partners op de hoogte zijn.

Als het niet lukt om de samenwerking te verbeteren, kan het nodig zijn om afscheid te nemen van bepaalde partners of om de maatschap geheel of gedeeltelijk te ontbinden. Raadpleeg hiervoor altijd een juridisch expert.

evaluatie-maatschap

Overdracht of beëindiging van de maatschap

Hoewel het oprichten van een maatschap een spannend proces is, kan het nodig zijn om de samenwerking op een gegeven moment te beëindigen of over te dragen. Bij het beëindigen van de maatschap dienen alle afspraken goed te worden nagekomen en moeten eventuele schulden worden afgelost.

Bij overdracht van de maatschap komt er veel kijken. Zo dient er bijvoorbeeld een overnameprijs te worden vastgesteld en dienen alle partijen hiermee akkoord te gaan. Ook moeten eventuele rechten en plichten van werknemers goed worden afgehandeld. Het is verstandig om een notaris in te schakelen bij de overdracht van een maatschap.

Indien de maatschap wordt beëindigd, dienen alle zaken goed te worden afgehandeld. Hierbij kan het opstellen van een eindafrekening helpen om ervoor te zorgen dat alle partijen krijgen waar ze recht op hebben.

Belangrijke stappen bij overdracht of beëindiging van een maatschap

Stap Toelichting
Stap 1: Overleg Bespreek met alle partners wat de reden is voor de overdracht of beëindiging van de maatschap en maak afspraken over de vervolgstappen.
Stap 2: Inventariseer Maak een inventarisatie van alle lopende zaken, contracten, verplichtingen en schulden.
Stap 3: Maak afspraken Maak afspraken over eventuele overnameprijzen en betaalregelingen. Leg alle afspraken schriftelijk vast in een overeenkomst.
Stap 4: Handel zaken af Zorg ervoor dat alle zaken worden afgehandeld. Neem contact op met de Belastingdienst, eventuele leveranciers en andere betrokken partijen.
Stap 5: Regel de ontbinding Indien de maatschap wordt beëindigd, dien je deze te ontbinden bij de Kamer van Koophandel en de Belastingdienst.

Vergeet niet dat het belangrijk is om bij overdracht of beëindiging van de maatschap altijd juridisch advies in te winnen om ervoor te zorgen dat alle zaken goed worden afgehandeld. Dit kan bijvoorbeeld een notaris zijn.

Relevante wetgeving en bronnen

Voor het oprichten van een maatschap is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de geldende wetgeving en relevante bronnen. Hieronder hebben we een overzicht samengesteld van de belangrijkste wetten en documenten die relevant zijn voor het oprichten en runnen van een maatschap.

Wet- en regelgeving

 • Artikel 7:610 van het Burgerlijk Wetboek
 • Wet op de ondernemingsraden
 • Wet op de medezeggenschap cliënten zorginstellingen
 • Wet marktordening gezondheidszorg

Documenten en bronnen

 • Notaris.nl – Informatie over de rol van de notaris bij de oprichting van een maatschap.
 • Kamer van Koophandel – Hier kun je de maatschap inschrijven bij de KvK.
 • Modelovereenkomst fiscale samenwerking – Een voorbeeld van een maatschapscontract dat voldoet aan de fiscale eisen.
 • Belastingdienst – Hier vind je informatie over de fiscale verplichtingen en regelingen voor ondernemers.

Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de geldende wetgeving en dat je de juiste documenten hebt opgesteld voordat je jouw maatschap opricht. Raadpleeg indien nodig een juridisch adviseur of notaris om ervoor te zorgen dat alles correct verloopt.

FAQ

Hoe kan ik een maatschap oprichten?

Volg ons stappenplan om eenvoudig een maatschap op te zetten.

Waar kan ik geschikte samenwerkingspartners vinden?

Je kunt geschikte samenwerkingspartners vinden onder collega’s, vakgenoten en andere ondernemers.

Waar moet ik op letten met betrekking tot juridische aspecten en aansprakelijkheid?

Lees meer over de juridische kant van een maatschap en hoe je jezelf kunt beschermen tegen mogelijke risico’s.

Hoe stel ik een goed maatschapscontract op?

Ontdek hoe je een goed maatschapscontract opstelt en welke belangrijke zaken hierin moeten worden opgenomen.

Hoe kan ik me inschrijven bij de Kamer van Koophandel?

Leer hoe je je kunt inschrijven bij de Kamer van Koophandel en welke documenten hiervoor nodig zijn.

Waar moet ik rekening mee houden wat betreft fiscale aspecten?

Ontdek welke fiscale verplichtingen er komen kijken bij het oprichten van een maatschap.

Hoe maak ik duidelijke financiële afspraken en verdeel ik de winst?

Leer hoe je financiële afspraken kunt vastleggen en conflicten kunt voorkomen bij de verdeling van winst.

Hoe kan ik marketing en promotie inzetten voor mijn maatschap?

Ontdek hoe je je maatschap succesvol kunt maken door middel van marketing en promotie.

Hoe kan ik effectief samenwerken en communiceren binnen de maatschap?

Leer hoe je effectief kunt samenwerken en communiceren met je partners binnen de maatschap.

Hoe kan ik de maatschap evalueren en bijsturen?

Ontdek hoe je de maatschap regelmatig kunt evalueren en indien nodig kunt bijsturen.

Wat zijn de mogelijkheden en stappen bij overdracht of beëindiging van de maatschap?

Lees meer over de mogelijkheden en stappen die komen kijken bij overdracht of beëindiging van de maatschap.

Welke wetgeving en bronnen zijn relevant bij het oprichten van een maatschap?

Vind een overzicht van nuttige bronnen en belangrijke wetgeving met betrekking tot het oprichten van een maatschap.